DI_Telegraph

2014, co-working, 1400 m2, Moscow, Russia

DI_Telegraph
Architect Ivan Rerberg constructed the building in 1927, and it took only several decades for it to become an architectural monument.
The DI_Telegraph space was originally used to send and receive wire telegrams and to provide other analog telecommunication services. At that time the room was full of equipment generating much heat, that is one of the reasons why its ceiling is seven meters high—hot steam was rising up to be pulled out by huge fans.
Prior to renovation by Dream Industries, this room has been abandoned in a derelict state for several years. There were no walls inside, only few columns located between giant windows and grouped in two rows in the center of the room. In more than eighty years, the windows fell into disrepair, their wooden frames were covered with several layers of paint and were plastered with paper. Restorers were requested to clear one of the windows. Wooden frames from red-yellow larch with splendid metal latches and angles appeared. All the 35 windows were then restored in a similar way. It has turned out that the main idea of the project should be the return of the space to its original state. Mr. Rerberg was one of the pioneers in creating constructions from reinforced concrete in Moscow; its uneven surface is reminiscent to foliage, which is comfortable for visual perception. Bare, cleansed of everything superfluous, returned back to its 1927 state, the space looked all-sufficient and unique.
The architects faced a problem of restoration of the space, rather than renovation.
The room was divided into several parts. The first part adjacent to the entrance is a space for educational seminars, conferences, presentations, hackathons and other public activity. A sound-absorbent tissue coulisse was added to improve the acoustics of the hall, which is able to host up to 500 people. Next to it, Kiosk is located, a simple construction from glass and metal. Its one part is a mini-café whose open window appears in the hall. The other side represents a transparent meeting room with a separate entrance. The final area is reserved for a co-working zone with 100 desks on 500 sq meters, separated from the other areas by a glass partition. Flexibility of the space has become a key advantage brought by the new design of the room. That is why most part of the interior elements have wheels and consist of detachable modules. Depending on the needs of teams, the co-working can transform and take forms necessary for fruitful cooperation.
Brick piers, concrete columns, ceiling with traces of rough wooden casing from 1920s, and 80-years-old wooden frames speak eloquently for themselves making reference to the building's history.